Συνέντευξη στην εφημερίδα Αχαρναϊκή και στο δημοσιογράφο και εκδότη της Γιώργο Νιώρα παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολιτικού Σχεδιασμού & Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μιχάλης Βρεττός.

Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη :

Αντιδήμαρχε, ολοκληρώνεται και το 2021 και σε αυτή τη χρονική συγκυρία, νομίζω πως μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό για τον Δήμο, όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα. Όσοι ασχολούμαστε με τα αυτοδιοικητικά γνωρίζουμε πως το τελευταίο διάστημα ο Δήμος Αχαρνών έχει κάνει άλματα προόδου σε αυτό τον τομέα. Μπορείτε να μας αναλύσετε την κατάσταση;

Χαίρομαι που αναγνωρίζεται η προσπάθεια που γίνεται. Κι η προσπάθεια αυτή είναι συλλογική και όχι ατομική. Έχω πει αρκετές φορές και δεν κουράζομαι να το επαναλαμβάνω, πως το πρόβλημα του Δήμου Αχαρνών δεν ήταν Οικονομικό αλλά Διοικητικό. Αυτό μπορούσε εύκολα να το αντιληφθεί κάποιος, αρκεί να είχε έστω και μία μικρή τριβή με τις υπηρεσίες του Δήμου. Τίποτε δεν ήταν εύκολο βέβαια και αποφάσισα από την πρώτη στιγμή να διαθέσω τις περισσότερες ώρες της ημέρας μου ασχολούμενος με τις αρμοδιότητες που μου έχουν ανατεθεί. Ατέλειωτες ώρες εργασίας, διαπραγματεύσεων, συσκέψεων, συναντήσεων και διεκδικήσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια πολλά έχουν αλλάξει στο Δήμο μας σε ότι αφορά τα Οικονομικά και αυτό αρχίζει να έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Φροντίσαμε από την πρώτη στιγμή να ασχοληθούμε με τη ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ και την ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ του Δήμου.

Δε μείναμε όμως εκεί.

•Με δεδομένο ότι ο Δήμος μας ήταν στο Οικονομικό Παρατηρητήριο, διαπραγματευτήκαμε μαζί τους με σκοπό να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους χρηματοδότησης έτσι ώστε να κλείσουν τα ελλείμματα που βρήκαμε στον Προϋπολογισμό.

Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας, ο Δήμος μας δεν έπιανε κανένα στόχο από αυτούς που είχαν συμφωνηθεί. Πλέον πιάνουμε το 100% των στόχων.

•Έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών μειώσαμε δραστικά τα δημοτικά τέλη για οικίες και καταστήματα έτσι ώστε να ελαττώσουμε τα οικονομικά βάρη των οικογενειών και να κάνουμε πιο ανταγωνιστικές τις εταιρίες.

•Καταφέραμε σε ελάχιστο χρόνο Διοίκησης να βρεθούμε πλεονασματικοί για πρώτη φορά στη χρήση του 2020. Σε ποιον να το λέγαμε πριν λίγα χρόνια και να μας πίστευε;

•Αναδιαρθρώσαμε και ψηφιοποιήσαμε την Οικονομική Υπηρεσία με σκοπό την παροχή καλύτερων υπηρεσιών προς τους δημότες μας.

•Διεκδικήσαμε και εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις που φέρνουν στην πόλη μας την επόμενη πενταετία, έργα που θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έχει δύο θετικά. Πρώτον ότι δημιουργούμε επιτέλους υποδομές και φτιάχνουμε μία πρότυπη πόλη και δεύτερον ότι για τα έργα αυτά δε χρειάζεται να δαπανηθούν χρήματα από το ταμείο του Δήμου μας.

•Κάναμε άρση απαλλοτριώσεων και διαγραφές χρεών γλιτώνοντας από τα ταμεία του Δήμου κονδύλια που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Έχω πολλά ακόμα, μικρά και μεγάλα, που μπορώ να πω αλλά θα χρειαστούν δεκάδες σελίδες. Το σημαντικότερο όμως, είναι ότι ο Δήμος μας έπαψε να έχει τη στάμπα του αφερέγγυου.

Το γεγονός πως πλέον υπάρχουν ισολογισμοί ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία από μόνο του είναι μια τεράστια επιτυχία. Πρακτικά όμως τι σημαίνει; Τι μπορεί να αλλάξει πλέον στη λειτουργία του Δήμου, ποια είναι η διαφοροποίηση που θα είναι εμφανής από εδώ και πέρα;

Ο ισολογισμός είναι η ταυτότητα ενός Δήμου

Ήταν κάτι που έμοιαζε σαν άφταστος στόχος μέχρι πρόσφατα. Δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Ατελείωτες ώρες δουλειάς με υπαλλήλους του Δήμου και εξωτερικούς συνεργάτες.

Καταρτίσαμε 9 ισολογισμούς που δεν είχαν πραγματοποιηθεί από το 2012. Αυτό μας προσφέρει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούμε το χρέος μας με ευνοϊκότερους όρους κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες. Επίσης μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε σε χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά προγράμματα.

Συνεχίζετε για τρίτη χρονιά στη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών. Ο Δήμαρχος σας δείχνει εμπιστοσύνη, ενώ το τελευταίο διάστημα πολλές φορές αναφέρθηκε στην πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στη διεύθυνση, της οποίας προΐσταστε.

Σεμνά και ταπεινά εργάζομαι ατελείωτες ώρες.

Από την πρώτη στιγμή της συνεργασίας μου μαζί του, σχεδόν ένα χρόνο πριν τις εκλογές, ενώσαμε τα οράματά μας, τέθηκαν οι στόχοι, και ξεκινήσαμε το σχεδιασμό της παράταξης.

Ήταν ένας κυβερνητικός σχεδιασμός δεκαετίας που περιείχε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούσαν την επόμενη ημέρα των εκλογών σε περίπτωση νίκης μας. Από τη στιγμή λοιπόν που κερδίσαμε τις εκλογές του 2019 ξέραμε ακριβώς τι ήθελε ο ένας από τον άλλον και ποιοι είναι οι ρόλοι μας. Ξέραμε ακριβώς που θέλαμε να πάμε τον Δήμο.

Εκτιμώ αφάνταστα τη δουλειά που κάνει ο Σπύρος Βρεττός αλλά δεν εκπλήσσομαι από τα αποτελέσματά της γιατί ήμουν σίγουρος για την παραγωγικότητά του. Έχουμε περάσει ατελείωτες ώρες μαζί. Είτε περπατώντας στις γειτονιές πιάνοντας τον παλμό της κοινωνίας, είτε στα γραφεία μας στο Δημαρχείο, είτε σε συναντήσεις σε Υπουργεία και Δημόσιες Υπηρεσίες.

Η συχνή αναφορά του στις επιτυχίες της Διεύθυνσής μου έγκειται στο γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν συμβεί πράγματα που δεν έχουν συμβεί δεκαετίες.

Ο Δήμαρχος ξέρει πλέον πως λειτουργώ και τι είμαι ικανός να κάνω για το καλό του Δήμου και γι’ αυτό φαντάζομαι μου ανταποδίδει την εμπιστοσύνη που του δείχνω.

Το γεγονός πως και στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε ομοφωνία στις αποφάσεις δείχνει πως η αντιπολίτευση αναγνωρίζει το έργο σας. Αυτό λογικά σας δίνει μια μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

Θεωρώ σημαντικότατη την παρουσία της Αντιπολίτευσης στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι βασικό συστατικό της Δημοκρατίας μας ο διάλογος, οι προτάσεις και πολλές φορές οι αντιπροτάσεις. Τρέφω απεριόριστο σεβασμό σε όλους τους συναδέλφους και αναγνωρίζω την πορεία του καθενός για να φτάσει να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος.

Για μένα αλλά και για όλη τη Διοίκηση αποτελεί τιμή ν’ αναγνωρίζεται η προσπάθεια που κάνουμε και μ’ αυτόν τον τρόπο περνάμε και το σωστό μήνυμα προς την κοινωνία.

Ο πρώτος πλεονασματικός προϋπολογισμός ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Μπορείτε αυτή την αισιοδοξία να μας την ερμηνεύσετε; Τι πρέπει δηλαδή να περιμένουν οι δημότες των Αχαρνών στον νέο προϋπολογισμό, που θα σηματοδοτήσει τη διαφορά;

Δεν είναι απίστευτο κύριε Νιώρα που σας δίνεται η ευκαιρία να με ρωτήσετε κάτι τέτοιο; Θα το φανταζόσασταν πριν 3 χρόνια ότι θα κάνατε ερώτηση που θα αφορούσε πλεόνασμα;

Η λέξη πλεόνασμα αγνοούταν στα βάθη της ιστορίας.

Ισολογισμός είναι η εικόνα του Δήμου για ένα έτος. Διαβάζοντας έναν πλεονασματικό ισολογισμό καταλαβαίνεις ότι πολλά πράγματα έχουν δουλέψει σωστά.

Κλείνοντας με θετικό πρόσημο δημιουργείς τις προϋποθέσεις για αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό που τόσο πολύ χρειάζεται η πόλη μας. Κάθε έργο χρειάζεται χρήματα. Και τα χρήματα χρειάζονται αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης.

Για το νέο Προϋπολογισμό να περιμένετε περισσότερα έργα, αλλά και περαιτέρω μείωση των δαπανών που θεωρούμε περιττές. Πρέπει κάθε ευρώ που εισπράττουμε από τους δημότες μας, να το επιστρέφουμε με έργο.

Η πόλη των Αχαρνών τα επόμενα χρόνια θα γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο.

Η Δημοτική Αρχή έχει συμπληρώσει πλέον πάνω από τη μισή της θητεία. Πολλοί συμπολίτες μας τονίζουν πως η διαφορά πλέον είναι εμφανής.  Ο Δήμαρχος με κάθε ευκαιρία τονίζει πως ακόμη είμαστε στην αρχή και δεν έχει φανεί παρά ένα μικρό μέρος όσων προγραμματίζονται. Η δική σας άποψη ποια είναι;

Βρισκόμαστε στο 1% της υλοποίησης όσων έχουμε σχεδιάσει. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, που αν κάποιος έχει καιρό να επισκεφτεί την πόλη μας, αν έρθει μετά από 4- 5 χρόνια δε θα την αναγνωρίσει. Και δεν είναι υπερβολή αυτό.

Εξασφαλίζοντας την οικονομική ευρωστία του Δήμου, θα δούμε νέες πλατείες, νέα πάρκα, παιδικές χαρές, σύγχρονους δρόμους, νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, περαιτέρω βελτίωση των σχολικών μονάδων, αντιπλημμυρικά έργα, σύγχρονο φωτισμό LED σε όλη την πόλη, ανανεωμένο στόλο οχημάτων, κοινωνικές δομές για παιδιά και μεγάλους και πολλά άλλα ευχάριστα. Υπομονή να έχει ο κόσμος και το αποτέλεσμα θα τους ανταμείψει.

Βρισκόμαστε σε εορταστικό κλίμα, κλείνοντας θα θέλατε να ευχηθείτε κάτι στους αναγνώστες μας.  

Εύχομαι να τους δίνει ο Θεός υγεία και να μην τους λείπει τίποτα στην καθημερινότητά τους. Να είναι οι μέρες τους γεμάτες χαρά και ευτυχία. Να βρουν χρόνο να επισκεφτούν το κέντρο της πόλης μας για ν’ απολαύσουν το εορταστικό κλίμα που έχουμε ετοιμάσει για να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι. Να προτιμήσουν τα μαγαζιά εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης μας.

Να περάσουν τις γιορτές ευχάριστα με τις οικογένειές τους και να ξέρουν ότι μοιράζομαι μαζί τους την κάθε τους ανησυχία και τον κάθε τους προβληματισμό που αφορά την πόλη μας. Όλοι μαζί  όμως, θα τα καταφέρουμε να κάνουμε τις Αχαρνές Υπερήφανο Δήμο.