Την απαλλαγή από τα  οικονομικά βάρη του παρελθόντος ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ σηματοδότησε η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Μιχάλη Βρεττό, βρέθηκε στο Υπουργείο και συνυπέγραψε  με τον κ. Θεοδωρικάκο την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Αχαρνών, σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει την εξόφληση παλαιών οφειλών ύψους 17 εκατ. ευρώ.  Ως εκ τούτου λύνεται πλέον  ο γόρδιος δεσμός και ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός ο οποίος θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα θα σημάνει την αφετηρία της οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου, για την οποία είναι το πρώτο και λίαν απαραίτητο βήμα. Μετά την εξέλιξη αυτή θα μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις με απώτερο στόχο την αποκλιμάκωση των οικονομικών υποχρεώσεών του, ούτως ώστε να μπορέσει στα επόμενα χρόνια να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς την ανάγκη προσφυγής στον Λογαριασμό Οικονομικής ενίσχυσης ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τη σύμβαση θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των 16.998.798,11 ευρώ οφειλές του Υπουργείου προς το Δήμο από προηγούμενη Προγραμματική Συμφωνία, δικαστικές αποφάσεις και τόκοι και λοιπές δαπάνες ανάλογα με την υλοποίηση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Η Προγραμματική Συμφωνία έχει διάρκεια μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 και ορίζει ως οικονομικό διαχειριστή, τον Δήμο που θα καταθέσει στον Υπουργό πλήρη απολογιστική έκθεση για την υλοποίηση με την ολοκλήρωση της. Το Παρατηρητήριο δε θα αναλάβει την παρατήρηση των όρων της.

Αμέσως μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας ο Δήμαρχος Αχαρνών κ. Σπύρος Βρεττός δήλωσε: «Με την υπογραφή της Προγραμματικής Συμφωνίας ο Δήμος Αχαρνών μπαίνει πλέον σε νέα ρότα. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα ο Δήμος μας απαλλάσσεται από ένα τεράστιο οικονομικό βάρος και κάνει το πρώτο βήμα για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ευχαριστούμε τον κ. Θεοδωρικάκο για τη θετική του ανταπόκριση και ελπίζουμε μέσα από αυτή τη Συμφωνία να καταφέρουμε επιτέλους να βάλουμε το Δήμο μας στο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης. Μόνο έτσι άλλωστε μπορούμε να προχωρήσουμε, αφήνοντας πίσω μας τα βάρη του παρελθόντος, όλα αυτά που αποτέλεσαν τροχοπέδη στην εξέλιξη των Αχαρνών».